Entomoloji (Bitki Zararlıları)

Antepfıstığı Göz Kurdu

ANTEPFISTIĞI GÖZ KURDU TANIMI VE YAŞAYIŞI

Antepfıstığı Göz Kurdu, Fıstık Göz Kurdu, yumurtaları altıgen olup, birbirine bitişik 6-8 sıralı dikdörtgen şeklindeki paketler halindedir. Bir yumurta paketinde ortalama 140 yumurta bulunur.

Kışı yumurta halinde geçirirler. İklimine bağlı olarak Mart sonu Nisan başında Antepfıstığının sürgün gözleri patlayıp sürmeye başladığı sırada yumurtalar açılmaya başlar. yumurta açılması tamamlanınca larvalar topluca gözlerde ve sürgünlerde beslenirler. İlk anlarda larvalar küçük olduğundan, gözlerdeki ve sürgünlerdeki zarar çok az ve yavaş olur. Larvalar büyüdükçe zararları artar ve sıra halinde, üçüncü döneme kadar aynı ağacın bir dalından, diğer dalına üçüncü dönemden sonra ise ağaçtan siğer ağaca beslenmek için geçerler. Beslenmelerini genellikle geceleri yaparlar. Gündüzleri ağaç gövdelerinin kök boğazlarının veya kalın dalların kuytu ve gölge yerlerinde toplu halde istirahat halinde geçirirler. Larvalar 5 gömlek değiştirerek gelişmelerini tamamlarlar.

Antepfıstığı Göz Kurdu

ANTEPFISTIĞI GÖZ KURDU ZARAR ŞEKLİ, EKONOMİK ÖNEMİ VE YAYILIŞI

Yeni  çıkan larvalar toplu olarak sürgün, meyve gözü ve yeni oluşmuş yaprakları yediğinden ağacın çiçek açmasına, meyve bağlamasına ve yeni sürgün vermesine engel olurlar. Larvalar ikinci ve üçüncü dönemden sonra yaprakları sap ve ana damar kalacak şekilde tamamen yerler.Yaprakları tamamen yenmiş bir ağacın meyveleri dökülür, gelişmesi durur, gelecek yılın meyve ve sürgün gözleri de oluşmaz.Böylece ağaçlar meyve vermeyeceği için, verim yönünde zarar görür.

ANTEPFISTIĞI GÖZ KURDU MÜCADELESİ

Mekanik Mücadele

Kışın yumurta paketleri dallar üzerinde ezilir. İlkbaharda sık sık bahçeler dolaşılarak görülen larva grupları ezilerek yok edilmelidir. Bahçe etrafındaki yabani antepfıstıkları da kontrol edilmelidir.

Kimyasal Mücadele

Yapılan sürvey çalışmalarında ağaç başına 2 – 3 yumurta paketi bulunan bahçeler bulaşık sayılır. Bahçedeki ağaçların %50’si bulaşık ise bahçenin tamamı , bu oran daha düşük ise yalnız bulaşık ağaçların ilaçlanması gerekir. Tomurcukların patlama döneminde, yumurtalardan çıkışlarını tamamlamış birinci ve ikinci dönem larvalarına karşı iklim koşullarına bağlı olarak Mart sonu ve Nisan başından birinci ilaçlama , dişi Antepfıstığı tomurcukları sıçankulağı devresinde iken tomurcuklarda küme halinde larvalar görülünce yapılır.

Tüm Meyve ağaçlarında olduğu gibi, antepfıstığı bahçelerinde de çiçeklenmeden önce veya sonra ilaçlama yapılmalıdır. Antepfıstığı ve tüm meyve ağaçları çiçeklenme döneminde ilaçlanmaz. Antepfıstığı erkekleri de, dişilerden önce ve farklı zamanlarda çiçek açtıklarından çiçek tozlarının zarar görmemesi için antepfıstığı erkek ağaçlarını ilaçlamayı tavsiye etmiyoruz.

Tavsiyeli Kimyasal İlaçlar

Bitki AdıAktif MaddeGrubuDozu
Antepfıstığı400g/l Dimethoateİnsektisit- Akarisit150ml/100 L su larva
Antepfıstığı%25 Diflubenzuronİnsektisit20ml/100 L su larva

ZiraatWeb – Tarım Bilgi Merkezi

Kaynak: T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Gaziantep İl Tarım ve Orman Müdürlüğü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Kopyalama Engellendi.