Entomoloji (Bitki Zararlıları)

Ağaç Kızılkurdu (Cossus cossus)

Ağaç Kızılkurdu (Cossus cossus) Tanımı ve Yaşayışı

Ağaç Kızılkurdu Zararlısı, Erginlerin kanat açıklığı yaklaşık 70-80 mm aralığındadır. Genel olarak gri renkte olan ön kanatlarının dip kısmı bej renkte olup, üzerinde karışık renkte çağraz çizgi ve lekeler bulunmaktadır.

Ağaç Kızılkurdu Ergini
Ağaç kızılkurdu ergini

Olgun larva (kurtçuk) 90-100 mm uzunluğundadır. Larvaların sırt kısmı kırmızı, karın kısmı ise sarı renktedir. Larvalar sirke gibi kokmaktadırlar.

Yumurtadan çıkan larvalar ayrı yönlere dağılarak kabuk kısmına girer ve galeri açmaya başlar.

Bir dölünü 2-3 yılda tamamlar.

Ağaç kızılkurdu'nun değişik larva dönemleri
Ağaç kızılkurdu’nun değişik larva dönemleri

Ağaç Kızılkurdu Zarar Şekli

Larvalar, ağaçların toprağa yakın gövde ve dallarında galeriler açarak zararlı olurlar. Toprağın 10-15 cm derinliğinde ağaç gövdelerinin dip kısmını çepeçevre oyarak ve iletim borularını tahrip ederek de önemli derecede zarar yapmaktadır. Mücadelesi yapılmadığı taktirde ağaçların birkaç yıl içerisinde kurumasına neden olurlar.

Özellikle, gövdede toprağa yakın kısımda, yuvarlak ve kenarı siyah galeri deliklerindne larvaların çıkardıkları kırmızı talaşlarla dikkat çekerler.

Ağaç Kızılkurdu Zararlı Olduğu Bitkiler

Çoğunlukla kabuk ve kalbiyum kısmında şeker oranı fazla olan konukçuları tercih etmektedir. Kestane, kiraz, elma, armut ve söğütte zararlı olmaktadır.

Ağaç Kızılkurdu Mücadele Yöntemleri

  • Kültürel Önlemler:

Zararlı ile bulaşık dallar budanarak uzaklaştırılmalıdır. Ağaçlara iyi bakım yapılarak zararlıya karşı kuvvetli bulundurulmalıdır.

  • Mekanik Mücadele:

Zararlı ile bulaşık ağaçların kökboğazı 15-20 cm derinliğinde açılarak gövde içinde bulunan larvalar öldürülmelidir. Ağaç gövde ve dallardaki larva giriş deliklerine bir tel sokularak da larvalar öldürülebilir.

  • Kimyasal Mücadele

İlaçlama zamanı:

Zararlı ile bulaşık bahçelere eşeysel çekici tuzaklar asılarak ergin çıkışları izlenir.

Ergin çıkışları sona erdiği veya gövde kabuklarının hemen altında henüz toplu olarak genç larvaların görüldüğü ağustos ortası ile eylül başında ilaçlamalara başlanır.

Kullanılacak ilacın etki süresine göre ikinci ilaçlama yapılır.

İlaçlama tekniği:

İlaçlama sırasında ağaçların kökboğazı ve gövdeleri yerden 60-100 cm yüksekliğe kadar, ağaçların yara, kestane kanseri görülen dalları ve dalların gövdeye bağladığı kısımlar ilaçlı su ile yavaş yavaş iyice yıkanacak şekilde ilaçlanmalıdır.

İlaçlanmış ağaçlar 5-10 dakika sonra tekrar anı şekilde ilaçlanarak ilaçların kbuktaki çatlak ve deliklerden içeriye doğru iyice girmesi sağlanmalıdır.

Zararlı ile bulaşık bahçelerde bu tür ilaçlanmaların, bir döl süresini içerek 2-3 yıllık süreçte üst üste düzenli olarak yapılması gereklidir.

Kullanılacak ilaçlar:

Cypermethrin 250 G/lEC 80 ml / 100 lt su

ZiraatWeb – Tarım Bilgi Merkezi

Kaynak: T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Kopyalama Engellendi.