Bitki RehberiTarımsal Bilgiler

Acı Bakla – Lupinus (Bitki cinsi)

Acı bakla (Lupinus), baklagiller (Fabaceae) familyasından olup, 200 kadar türü içeren bitki cinsidir.

Acı Bakla Nedir, 3000 yıl önce Acı Bakla‘nın bazı türlerinin tarımına başlanmıştır. Çiçekleri dik salkımlar şeklinde kümelenmiştir, 30–120 cm’e kadar boylanabilir. Yabanıl türlerin çoğu Akdeniz çevresinde ve Kuzey Amerika’da yetişir. Bazı türleri süs yeşil gübre olarak tarlalara ya da süs bitkisi olarak bahçelere ekilir. Tohumları ise genellikle hayvan yemi olarak kullanılır.

Acı Bakla - Lupinus

Türkiye hem kültürü yapılan türler ve onların yabani formları, hem de sınırlı amaçlarla kültürü yapılan acı bakla türleri açısından zengindir ve doğal bitki örtüsünde türleri ile bu türlere ait alt türler oldukça yaygındır.

Acı Bakla faydaları zararları

Yapılan bilimsel çalışmalar, acı baklanın metabolizma üzerine pek çok faydası olduğunu göstermektedir. Bu faydalardan bazıları, idrar yollarını temizlemesi ve idrar sökücü olmasıdır. Bu tahılın protein bileşeni, hipokolesterolemik (kanda kolesterol düşürücü) etkinin büyük kısmından sorumludur. Şeker hastalarında kan şekerini düşürücü etki gösterir. Böbrek taşının ve kumunun düşürülmesine yardımcıdır. Baş ağrılarını dindirir. Romatizma, lumbago* ve siyatik ağrıları kesmeye yardımcıdır. Bağırsak parazitlerini düşürücü etkisi olduğu bilinmektedir. Kan albümin seviyesini düşürür. Vücutta birikmiş olan tuzu atar. Diğer baklagillerle kıyaslandığında lupin tohumları, diyette daha fazla yararlı ham lif içerir.

100 gram Acı Bakla’nın besin değerleri:

CHO (g)Na (mg)I (µg)Vit. A (µg)
40,3715
Protein (g)K (mg)F (µg)Vit. C (mg)
36,1710134,8
Yağ (g)P (mg)Fe (mg)Vit. B³ (mg)
9,744404,362190
Kalori (kkal)Ca (mg)Mg (mg)Lif (g)
37117619818,9

Arama terimleri;

  • Acı bakla çiçeği
  • Acı bakla nedir
  • Acı bakla saraçoğlu
  • Acı bakla faydaları zararları
  • Acı bakla egzema
  • Acı bakla tohumu
  • Acı bakla nerede satılır
  • Acı bakla tarifi
  • Acı bakla egzeme tedavisi

Kaynak
GoogleGüldemir, O., Işık, N., & Tosun, F. (2012). Sokaklardan evlere: Termiye, 3. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, Konya, Turkey, 549. Bertoglio, J. C., Calvo, M. A., Hancke, J. L., Burgos, R. A., Riva, A., Morazzoni, P., … & Duranti, M. (2011). Hypoglycemic effect of lupin seed γ-conglutin in experimental animals and healthy human subjects. Fitoterapia, 82(7), 933-938. Písaříková, B., & Zralý, Z. (2010). Dietary fibre content in lupine (Lupinus albus L.) and soya (Glycine max L.) seeds. Acta Veterinaria Brno, 79(2), 211-216. Fontanari, G. G., Batistuti, J. P., da Cruz, R. J., Saldiva, P. H. N., & Arêas, J. A. G. (2012). Cholesterol-lowering effect of whole lupin (Lupinus albus) seed and its protein isolate. Food Chemistry, 132(3), 1521-1526.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Kopyalama Engellendi.