Makale

Yakın Gelecekte Tarımın Durumu Ne Olacak?

Yakın Gelecekte Tarımın Durumu ne olacak?

Çoğalarak artan nüfus, topraklardaki kayıplar, tarımın değerini gözler önüne seriyor. Verimli topraklara en çok ihtiyaç duyulan zamanlardayız. Özellikle artan nüfusla beraber, ileride kıtlık sorunu yaşanması da muhtemel görünüyor. Şimdiden alınmaya çalışan önlemler nelerdir? Alınan tedbirler nelerdir? Makalemizde biraz değinelim!

Tarım sektörü tüm dünya için önemli bir etkendir. Toprakların daha fazla verimli hale gelmesi, dünya canlıları için, hemde gelecek yaşam için oldukça önemlidir.

Insanoğlunun yaşamını sürdürebilmesi için tarıma ihtiyaç vardır. Tarımla ilgili gelişen teknolojide önemli derecede ilerleme kaydedildi. Teknolojinin ilerlemesi ile tarımda yapıcı değişmeler yaşanmıştır.  Yakın gelecekteki yaşamda, teknolojinin ilerlemesi ile insanın içini rahatlatacak olaylara tanık oluyoruz.

Birçok konuda tarımda dijital değişiklikler yaşanmaya başladı. Drone’ların tarımda kullanımının yaygınlaşması, çiftlik hayvanları için üretilen özel mekanik tasmalar, tarım sektörüne şekil veriyor.

Yakın Gelecekte Tarımın Durumu Ne Olacak?

Tarımda Drone Kullanımı

Drone’lar tarımda kullanılmaya çoktan başlandı.  Dijital dünyanın tarımla buluşması ile insanların kolay yapamadıkları işleri, Drone’lar sayesinde yapılıyor. Tarımda sulamadan, haşerelerle mücadeleye kadar ve tepeden kontrolüne birçok alanda kullanılıyor.  Drone’lar tarımda kullanılması ile çiftçiler çok daha hızlı şekilde emellerine ulaşıyor. Buda drone’ların daha fazla satışına imkân sunuyor.

Akıllı Tasmaların Çiftlik Hayvanlarınında Kullanılmasının Faydaları

RFID ile GPS akıllı tasmalar çiftçilere büyük kolaylık sağlıyor. İneklere takılan bu tasmalar sayesinde, ineklerdeki geviş getirmeyi raporlanması ile süt oranının daha fazla çoğalmasını sağlayabiliyor. Teknoloji ile tasarımcılara hız ve daha çok gelir sağlıyor. Çiftlik hayvanlarının izlenmesi ve hayati bilgilerin anında yerine ulaştırılması ile çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

Toprak ve Hava Sensörlerinin Tarımdaki Önemi

Hava ve toprak sensörleri, topraktaki nemi ve kuraklığı ölçerek çiftçilerin işlerini kolaylaştırıyor. Bu sensörleri kullanımı ile havanın ya da toprağın durumuna göre doğru müdahale yapılabiliyor. Sensörleri bu şekilde çiftlikte kullanılması, çiftçilerin suyu ve toprağı daha az oranda daha fazla verim almasını sağlıyor. Böylece sudan ve elektrikten, ayrıca insan bedeni ile yapılan işlerin tasarrufundan tasarruf etmeyi sağlıyor.

Tarımda Mobil Uygulamaların Önemi

TC. Tarım ve Orman Bakanlığı, mobil uygulamaları kıllanmaya başladı. Mobil uygulamalar, hava durumunun öğrenilmesini sağlıyor. Ürünlere ne kadar ilaç kullanılması gerektiğini hesaplayarak bildiriyor. Ürün miktarını da hesaplayabiliyor. Günlük kullanımlarda harika işler başararak çiftçilere gelecek vaat ediyor. Böylece tarım sektöründe büyük avantajlar sağlamış oluyor.

Etlerin Laboratuvar Ortamında Üretilmesi nasıl oluyor?

Kırmızı et tüketimi çoğalırken, hayvanların azalması ya da hayvancılığı yapanların azalması ile dünya genelinde başlı başına sorun teşkil ediyor. Fakat laboratuvarda üretilen et projesi, ya da başka adıyla kültürlenmiş et projesi, sorunun çözümü gibi duruyor. Israil, ABD ve Hollanda’nın öncülüğünü yaptığı, Laboratuvar ortamında et yetiştirmek, Türkiye’deki şirketlerinde dikkatini çekiyor. Kültürlermiş itin, seralardaki gazın salımı olmadığı için çevre dostu olarak görülüyor. Bu sayede dünya genelinde et sorununa çözüm imkanları sunacak gibi duruyor.

Akıllı Tarım ile Otomasyon Çözümler nelerdir?

Akıllı otomasyonlar sayesinde, doğada oluşabilecek olayları, erken uyarı sağlayabiliyor. Bu sayede çiftçiler önlemlerini kısa zamanda alarak hasarın önüne geçiliyor. Tarım otomasyonu sayesinde, tarımda ürün kalitesinin artışı ve verimlilik yaşanıyor. Ürünlerin üretim maliyetini düşürerek az maliyete daha çok kaliteli ürün alma imkânı sunuyor.

 Peki bu otomasyon sistemlerinde neler bulunuyor?

Otomasyon sistemlerinde kuyu ile pompa ve depo otomasyon sistemleri bulunuyor. İklim kontrolü otomasyon sistemleri bulunmaktadır. Bahçe ve Sera otomasyon sistemleri ile Gübreleme otomasyonları bulunmaktadır. Ayrıca Sulama otomasyon sistemi ile Zirai don erken uyarı otomasyon sistemi bulunmaktadır. Otomasyon sistemleri ürünün daha verimli kaliteli elde edilmesi sağlar. Hasar görme durumları için erken uyarı verebilir. Ülkemizde de bu otomasyon sistemleri giderek yaygın hale geliyor. Gelecekte nüfus artışlarına karşı yapılan çalışmalarda, tarım da atılan teknolojik adımlar, geleceğe güvenle bakmayı sağlıyor. Böylece tarımda yaşanan teknolojik gelişmeler insanlara umut oluyor.

ZİRAATWEB

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Kopyalama Engellendi.