Haberler

ÇKS, Çiftçi Belgesi Nasıl Alınır? Çiftçi Kayıt Belgesi Nedir?

Çiftçi Belgesi Nasıl Alınır? Çiftçi Kayıt Belgesi Nedir? ÇKS Başvurusu

Tüm ekonomilerin en önemli yapı taşı mesleklerinden çiftçilik, toplumlara pek çok fayda sağlar. Bu faydalar, birden fazla noktada hayatlarımızı olumlu şekilde etkiler; hayvancılık gibi etkinliklerle ekonomide süreklilik sağlanırken, gıda konusunda da benzer bir misyon üstlenilir.

ÇKS, Çiftçi Belgesi Nasıl Alınır? Çiftçi Kayıt Belgesi Nedir?

Toprak üzerinde önce mahsul ekimi ve ardından bu mahsullerin bakımıyla beraber satımını yaparak geçimlerini sağlayan kişilere devlet de destek vererek bu konuda bir süreklilik sağlanması istenir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çiftçilere sağlanan bu yardımların alınabilmesi için ilk olarak çiftçilik belgesine sahip olunması zorunludur. Peki bu belge nasıl, nereden ve ne gibi durumlarla alınır?

Çiftçilik mesleği ile geçimlerini sağlayan kişilere uzun vadede bu mesleğin devamının sağlanması için çiftçilik belgesi verilir. Çiftçi Kayıt Belgesi, daha sonra devlet tarafından alınacak destekler için sahip olunması zaruri bir belgedir. Çiftçilik ile uğraşan kişilere devlet tarafından verilen destekten faydalanmaları için ilk önce çiftçi belgesi alınır. ÇKS, internet üzerinden yapılan müracaatlar vasıtasıyla elde edilir. Bu müracaatlar e-devlet internet sitesinden sağlanır. Çiftçiler için devlet tarafından alınacak bu destekler hayati önem taşır. Zira çiftçiler geçimlerini sağlamak amacıyla gerçekleştirdikleri işlemlerde birçok harcama yaparlar ve doğal afet vb. durumlar gibi doğa olaylarından da olumsuz etkilenebilirler. Bu etkileri minimum indirmek ve üretimin sürekliliğini sağlamak amacıyla alınması şart bu destekler için çiftçiler önce online olarak bir başvuruda bulunurlar. E-Devlet adresinden yapılan bu başvurular, Tarım İl Müdürlüğüne teslim edilir.

Bu başvurular ve kayıtlar 3 farklı şekilde olur. Bunlar;

Toprak sahiplerinin başvurusu, toprak kiralayan kişilerin başvurusu ve toprak birinci dereceden yakınlarına ait olan kimselerin başvurusu şeklindedir. Bu başvurular için istenilen evrak, belgeler ve durumlar farklılık gösterebilir.

Toprak sahiplerinin başvurusu:

Kimlik bilgileri bildirilir, tapu bilgisinin fotokopisini çekilir ve çektirdiği tapu fotokopisini Tapu ve Kadastro İl Müdürlüğüne götürülür. Aslına uygundur kaşesi bastırması gerekir. Son olarak da C formu için istenilen bilgiler yazıldıktan sonra muhtara teslim edilir.

Toprak kiralayan kişilerin başvurusu:

Toprak kiralayan kişilerin bu belge için başvurusu, ilk olarak kira sözleşmesi kaydını zorunlu tutar.

100 dekarının üstü için noter onaylı kira sözleşmesi gereklidir. Toprak 100 dekarın altında ise muhtar tarafından kira sözleşmesi zorunlu tutulur.

Daha sonra muhtara veya Tarım İl Müdürlüklerine teslim edilmesi lazım. Kira sözleşmesi tapu kaşeli bir şekilde muhtara götürülür.

Toprak birinci dereceden yakınlarına ait olanlar:

  • Belirtilen yakınlara ait araziye dair muvafakatname belge doldurulur.
  • Tapuların fotokopisini çekip aslına uygundur kaşesi bastırmaları gerekir Aslına uygundur kaşesi ile doldurulmuş tapular C formu ile Tarım İl Müdürlüklerine götürülür.

ÇKS Başvuru Ekranı

Tarbil
Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) Başvurusu ekranına ulaşmak için tıklayınız.

ÇKS Ücret Ödeme Ekranı

ÇKS Ödeme

İlgili kısmı seçerek ödemeyi gerçekleştirdikten sonra başvurunuzu tamamlyabilirsiniz.

ÇİFTÇİ BELGESİ ALMA ŞARTLARI

Bu belgeler ziraat odalarından alınır ve ardından kayıt formu doldurulur. Toprak için yapılacak ekim ya da hayvancılık için kira sözleşmesi edinilir. Son olarak toprak formu doldurulur.

ÇİFTÇİ BELGESİ İÇİN GEREKEN EVRAKLAR

İl ve ilçelerden başvuru dilekçesi
Çiftçi kayıt formu
Ziraat odalarından temin edilmiş çiftçi belgesi
Tüzel kişiler için ise sicil gazetesi ve imza sirküleri
Alınan yetki belgesinin aslı ve onaylı fotokopisi
C formu
Toprak kira ise kira sözleşmesi
Muvafakatname-1 belgesi (Bir veya birden fazla kişinin adına ise, sadece 1 kişi kullanıyorsa)
Muvafakatname-2 belgesi (Mülk, eş ve çocukların adına ise)
B formu

ÇİFTÇİ BELGESİ NE İŞE YARAR?

Ekim ve hayvancılık ile geçimini sağlayan kişiler bu belge ile devletin sağladığı hibelerden yararlanabilirler. Ayrıca üretim sürekliliğini sağlamak amacıyla Ziraat Bankasının sunduğu düşük faizli tarım kredilerinden faydalanılır. Son olarak çiftçiler aldıkları bu belge ile BAĞ-KUR emekliliği, bankaların çiftçilere özel kredileri gibi faydalardan da yararlanabilirler.

E-DEVLET ÇKS SORGULAMA

E-Devlet üzerinden ÇKS sorgulaması yaparak belgenizi görüntüleyebilirsiniz.

ÇKS BELGESİ YENİLEME ÜCRETLERİ -2021

Döner Sermaye İşletmeleri Yılı Birim Fiyatları içerisindeki ÇKS Belgesi Ücreti aşağıdaki gibidir.
ÇKS Belgesine başvurularında ve güncellemelerde (Afetler hariç) tek sefere mahsus alınacak ücretler;
1 dönüm ile 10 dönüm aralığında tarlası olanlar için 6₺,
11 dönüm ile 50 dönüm aralığında tarlası olanlar için 13₺,
51 dönüm ile 100 dönüm arasında 20₺,
100 dönüm ve üzeri ÇKS Yenileme Ücreti 26₺’dır.
ÇKS iletişim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Kopyalama Engellendi.