Ders NotlarıTarımsal Yapılar ve Sulama Ders Notları

Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ders Notları

Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ders Notları içeriğimizde Coğrafi Bilgi Sistemleri, uzaktan algılama, Coğrafi Bilgi Sistemlerine Giriş, CBS, Genel Bakış, Coğrafi Bilgi Sistemi Nedir?, Veri Girişi ve Çıkışı, Klavyeden Giriş ve Koordinat Geometri Yöntemleri, Veri Kalitesi, Veri Kalitesinin Bileşenleri, Mikro Düzeyde Bileşenler, Veri Yönetimi, Veri Tabanı Yaklaşımı, CBS Analiz Fonksiyonları, Coğrafi Bilgilerin Analiz İçin Organizasyonu, Veri Tabakaları, Kaplanan Alanın Bölünmesi, Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) Kuruluşu, Coğrafik Veriye Yeni Bir Bakış Şekli, CBS Teknolojisi, Veri Tabanı Kriteri, Analiz Fonksiyonlarının Sınıflandırılması, Mekansal Verinin Analiz ve Bakımı, Format Dönüşümleri, Relatif Konuma Göre Çakıştırma, Yeni Bir Teknolojisi Tanıtım Çalışmaları, Sistem İhtiyaçlarının Geliştirilmesi ve CBS Sisteminin Politik Yapısı gibi başlıklara yer verilmiştir.

Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ders Notları

Coğrafi Bilgi Sistemleri

Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), coğrafik bilgilerin saklanma ve işlenmesinde kullanılan bilgisayar tabanlı sistemlerdir. Son yirmi yıldan beri hızla gelişmekte olan bu teknoloji günümüzde coğrafik bilginin etkin kullanımı için gerekli bir araç olarak kabul edilmektedir. CBS teknolojisindeki yeni ve hızlı gelişme, coğrafik bilgi kullanıcılarını bu teknoloji konusunda bilgilendirme yönünden bir zorunluluk ortaya çıkarmıştır. Özel ve kamu sektöründeki yöneticiler, CBS teknolojisi ile ilgilenmeye başlamışlardır. Öte yandan politikacılardan, CBS teknolojisi kullanarak harita bilgilerini sayısal formata dönüştüren programlar talep edilmeye başlanmıştır. Coğrafik bilgiyi kullanan öğrenci ve eğitimcilerin, yaptıkları analizlerin genişlik ve derinliğini artıran CBS teknolojisine geçişleri gün geçtikçe artış göstermektedir.


CBS teknolojisi, coğrafik bilginin daha sistematik biçimde ve daha geniş disiplinleri kapsayan bir kitle tarafından kullanılması açısından önemli bir potansiyele sahip bulunmaktadır. Bununla birlikte, CBS teknolojisinin coğrafik bilgiyi işleme kolaylığı aynı zamanda önemli bir zorluk da yaratabilmektedir. CBS teknikleri konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan kullanıcılar yada coğrafik bilginin yapısı gereği, geçerli analizler kadar geçersiz analizlerin de yapılması söz konusu olabilmektedir.

CBS teknolojisinin kullanıcılar, yöneticiler ve karar vericiler tarafından daha iyi anlaşılması, teknolojinin uygun kullanımı açısından çok önemli olmaktadır. Bu kitap CBS teknolojisi kullanmaya gereksinim duyan ancak bilgisayar tabanlı coğrafik bilgi konusunda daha önce yeterli bilgi ile donatılmamış kişilere yönelik olarak hazırlanmıştır. Kitap, CBS’nin temel prensipleri ve yetenekleri konusunda bilgi vermektedir.


Kitabın birinci bölümü, CBS’nin başarılı biçimde kullanıldığı uygulama alanlarını içermektedir. Bu bölümde; Tarım, Orman ve Yerel Yönetim uygulamalarına ilişkin örnekler yeralmaktadır. Örnek uygulamalarda çok ayrıntıya girilmemiş, CBS uygulamalarının tanımları ile yetinilmiştir. Kitapta, Tarım ve Ormancılık konularının yanısıra, daha az karşılaşılan uygulamalara ilişkin örnekler de ayrıca gösterilmiştir. Daha ayrıntılı bilgiler notlarda yer almaktadır.

Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ders Notları

Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ders Notları, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü için gereklidir. Ders notu içeriğine aşağıda bulunan PDF aracılığıyla erişebilir, indir butonunu kullanarak cihazınıza indirebilirsiniz.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Kaynak
Ankara Üniversitesi, Prof. Dr. Ahmet Nejat EVSAHİBİOĞLU

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Kopyalama Engellendi.