Entomoloji (Bitki Zararlıları)

Gelengi (Citellus citellus L.)

Gelengi (Citellus citellus L.)

Familya: Sciuridae

Gelengi
Gelengi (Citellus citellus L.)

Gelengi vücudunun üst tarafı sarımtırak kahverengimsi veya sarımsı siyah kırçıllı, alt taraf kirli beyaz, yanlar ise açık renkte; kulaklar iyice küçülmüş; gözler iri ve parlak siyah, etrafında beyaz kıllar bir halka oluşturur; vücut 180-330 mm, kuyruk 40-90 mm’dir.

Gelengiler ıslık çalar gibi bir ses çıkarırlar. Arka bacakları üzerinde durarak beslenmeleri ve etrafı gözetmeleri en tipik davranışlarıdır.

İlkbaharda kış uykusundan uyanan gelengiler, genel olarak bitkileri kesmek, kemirmek, yemek ve yuvalarına taşıyıp, depo etmek suretiyle zararlı olurlar. Buğday, arpa, yulaf, çavdar, ayçiçeği, bostan, çayır ve mera bitkilerini yerler.

Gelengi yuvaları dışarıya tek bir delikle açılmaktadır. Her yuva bir gelengiye aittir. İşlek yuvaların önünde taze pislikleri görmek mümkündür. Step ve kısa otlu yerleri severler. Rutubetli ve çok yağışlı bölgelerde görülmezler. Gruplar halinde yaşarlar.

Gelengi Mücadelesi:

Gelenginin düşmanları arasında tilki, kokarca, kedi, köpek, sansar, gelincik, çakal, bazı kuş türleri ve yılan bulunmaktadır. Gelenginin mücadelesinde zehirli yem kullanılır. Gelengiler kış uykusundan uyandıktan sonra, ilk bir aylık dönem en ideal mücadele zamanıdır. Zehirli yem delik içerisine tahta bir kaşık yardımıyla el değmeden konur. Her deliğe 15 civarında buğday tanesi bırakılmalıdır.

Körfare ve diğer zararlılar için daha fazla bilgi için tarla bitkileri zararlıları notlarımıza erişebilirisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Kopyalama Engellendi.