Bildirimler
Tümünü temizle

Mentha Pulegium (Yarpuz Bitkisi)

Sıla Keşci
(@silaksci)
Üye

Çok yıllıklı dayanıklı otsu bitki grubunda yer alan Yarpuz bitkisi bir yabani nanedir. Hoş koku ve aromaya sahiptir. Filiskin, Narpuz, Pülüskün, Yabani Nane, Su Nanesi adlarıyla da bilinmektedir. Ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesinde görülmesine karşın Anadolu’nun pek çok yöresinde, sulak yerlerde yabani bir ot olarak kolayca kendi doğallığında yetişmektedir. Diklemesine veya toprağın üzerine yatarak olarak gelişen iki türü vardır. Boyları 10 ila 50 cm arasında olmaktadır.  Kısa saplı, az veya çok tüylüdür. Çiçekleri mor, lila, mavi veya pembe renklerde görülebilir.

  • Yarpuz; C vitamini, B2 ve B6 vitaminleri açısından zengindir. Aynı zamanda fenolik ve flavonoid de içerir.
  • Yarpuzun yapraklarındaki uçucu yağ, Pulegon adlı madde yönünden zengindir.

 

Faydaları:

  • Kalp, mide ve sinir sistemini güçlendirir
  • Sindirimi kolaylaştırır
  • Kanı temizler
  • İdrar yolu enfeksiyonlarında tercih edilir.
  • Etkili bir ödem – şişkinlik gidericidir. Zayıflamaya yardımcıdır.
  • Erkeklik kuvvetini artırır.
  • Bedende oluşan spazmik olayları giderir.
  • Sakinleştiricidir. Rahat uyku sağlar.
  • Balgam söktürücüdür.
  • Nezle, gripte rahatlatıcıdır. Nefesi açar.
  • Kadınlarda rahmin büzülmelerini güçlendirerek regl dönemini kolaylaştırıp rahatlatır.

 

Nasıl Kullanılır – Tüketilebilir?

Yarpuz bitkisi taze haliyle tüketilebilmesinin yanı sıra yaygın olarak kurutulmuş haliyle tercih edilir. Kurutabilmek için, çiçekleri çıkmadan önce bitkiyi toplamak gerekir. Gölge bir alanda asarak ya da bir tepsi üzerine sererek kurutabilirsiniz. Paslı gibi gözüken yapraklar kurutulurken ayıklanmalıdır.

  • Yarpuz bitkisi genelde çay hali ile tüketilir. 1-2 tatlı kaşığı kurutulmuş Yarpuz Yaprağı üzerine 1 bardak kaynar su dökülür. 10-15 dakika süreyle demlendirilir. Sonrasında ise isteğe bağlı olarak bal, tarçın veya limon ekleyebilirsiniz.
  • Kuru hali ufalanarak Piyaza, Cacığa, Salata ve Çorbalara bir baharat olarak eklenebilir. Bu haliyle yemeklerinize farklı bir tat katacaktır.

 

  • Taze ya da kuru yarpuz otunu kaynatıp buharını solumanız halinde nefesinizin açılmasına olanak sağladığını göreceksiniz
  • Aynı zamanda sinekleri uzaklaştırmak amacıyla da sık sık kullanılır. Bitkiyi kaynatıp soğuttuktan sonra cildinize sıktığında sinekler uzaklaşacaktır. Ayrıca sinek ısırıklarına bağlı kaşıntıyı alması amacıyla da yarpuz suyu spreyi kullanılabilir.

 

… Nedir?

Flavonoidler vücudumuzda üretilen veya dışarıdan gelen serbest radikallerin oksitleyici yani yaşlandırıcı zararlarına engel olan güçlü birer antioksidandır

Fenolik madde kavramı, bitkilerde doğal olarak bulunan çeşitli kimyasal bileşikleri tanımlamak için kullanılıyor. Yüksek asitlik seviyesine sahip olan ve antioksidan özellikleriyle öne çıkan bu doğal maddeler, meyve ve sebzelerin tadı başta olmak üzere pek çok karakteristik özelliğini belirliyor. İnsan sağlığı içi birçok konuda koruyucu özelliğe sahiptir

Pulegon gıda katkı maddesi olarak kullanılan bir bileşendir fakat 2018'de gelen şikayetler üzerine FDA, sentetik pulegonu gıda katkı maddesi olarak yasaklamıştır.

 

Yarpuz, herkesin kullanabileceği güvenli bir bitki değildir. Daha doğrusu her şifalı otun kullanımında olduğu gibi Yarpuz bitkisinin aşırı kullanımı sonucunda da karşılaşabileceğimiz bazı olumsuz etkiler mevcuttur. Göz kararması ve baş dönmesi başta olmak üzere; bulantı, kusma, karın ağrısı, yutma zorlukları, ateş, titreme, kas spazmları, organ yetmezliği, kalp atış hızının artması, kan basıncının düzeninin bozulması, koma vb. durumlar görülebilmektedir.

Özellikle Kronik hastalar, Hamileler, Emziren anneler bu bitkiyi tüketip - kullanmadan önce muhakkak doktora başvurmaları gerekmektedir

Alıntı
Topic starter Gönderildi : 4 Eylül 2021 3:23 pm
Paylaş:
error: Kopyalama Engellendi.