Bildirimler
Tümünü temizle

ELAEAGNUS (İĞDE)

Sıla Keşci
(@silaksci)
Üye

İğde, Türkçe kökenli bir kelime olup küçük boy yemiş anlamındaki yiğde kelimesinden evrilmiştir. Bir tür meyve ve bu meyveyi veren İğde ağacı türlerine verilen genel addır.

İğde meyvesinin ağacı Türkiye’nin en çok Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde görülmektedir. Ancak kökünde azotu depolayabilme özelliğine sahip olduğu için hemen her yerde daha doğrusu en verimsiz topraklarda dahi yetişebilmektedir.

İğde meyvesinde A, C, E vitaminleri ve omega 7 yağı bol miktarda bulunmaktadır. Aynı zamanda flavanoidler (Bitkilere sarı, turuncu, kırmızı gibi parlak renkleri verir ve insan vücudunda antioksidan işlevini yürütür) ve diğer biyoaktif bileşiklerde çok zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır.  İğde meyvesi içindeki mineraller potasyum, sodyum, fosfor ve kalsiyumdur. İğde yaprağı içindeki mineraller, çinko, kadmiyum, kobalt, krom, demir ve bakırdır.

İğdenin kurutulmuş hali bir cam (bakteri oluşumunu engellemesi için) kabın içinde nemden uzak bir ortamda saklanmalıdır. Taze hali ise içindeki odunsu çekirdeği ve dayanıklı kabuğu sayesinde oda sıcaklığında veya buzdolabında tazeliğini haftalarca korumaktadır. Çok uzun süreli muhafaza etmek isterseniz saklama kabınızı 2-3 haftada bir boşaltın ve iğdeleri temiz bir bezin üzerine yayıp iyice havalandırdıktan sonra kabın içerisine yeniden koyun. Bu yöntemle nemi alınmış olan iğdelerinizin saklama süresini uzatabilirsiniz.

 

İğde meyvesini kabuklu veya kabuksuz olarak tüketmeniz halinde sağlığınıza fayda sağlayabilecek etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz;

  • İğde tüketimi ağız ve diş sağlığı açısından yararlıdır.
  • İshalin geçmesine yardım eder.
  • Karaciğer yağlanmasını azaltır. Kötü kolesterolü düşürerek damar sağlığının korunmasını sağlar.
  • Yüzdeki sivilce ve siyah noktaları gidermektedir
  • Egzamayı engeller
  • Üriner hastalıklara iyi gelir
  • Kanser riskini azaltmakla birlikte kanserin büyüme hızını yavaşlatmaktadır.
  • Adet kanamalarının düzenlenmesine yardımcı olur.
  • Seratonin (mutluluk) hormonu salgılatır
  • Hazımsızlığa iyi gelir. Ödem attırıcıdır.
  • Taze iğde mide bulantılarının önlenmesine yardımcı olur.
  • C vitamini bakımından oldukça zengindir. Bu sayede soğuk algınlığına karşı vücudun korunmasına destek sağlar.
  • Öksürüğü gidermeye yardımcı olabilir.
  • Metabolizmayı hızlandırır.
  • Ateş düşürücü özelliği de vardır
  • Böbreklerin ideal biçimde çalışabilmesini destekleyerek böbrek hastalıklarına iyi gelir.

 

İğdenin farklı tüketim çeşitleri şu şekildedir;

  • İğde bal karışımı mide ve sindirim rahatsızlıklarına, ülsere iyi gelir. İğdeyi birkaç gün kurutarak kabuğunu soyup bal ile karıştırıp tüketebilirsiniz.
  • İğde çayı, vücuttaki demir oranını arttırır, yaprakları sıcak suyun içine bırakılarak demlenmek suretiyle tüketilir.
  • İğde reçeli, mayhoş tadı ile oldukça lezzetli bir kahvaltılık besindir.
  • İğde çekirdeği tozu lifli iğde meyvesinin çekilerek un haline getirilebilmektedir. Yoğurt üzerine serpilerek veya doğal dondurma yapımında kullanılmaktadır
  • Gluten hassasiyeti olanlar için ekmek yapımında iğde tozu kullanılabilmektedir.
  • Bisküvi pandispanya iğde tozundan un şeklinde kullanılarak yapılabildiği gibi yaş pastaların üzerine orman meyvelerinin yanına iğde konularak da tatlı yapımında kullanılmaktadır.
  • Meyvesi ve çiçekleri tonik olarak kullanılır. Vücuttaki kalojeni arttırarak ciltteki hücrelerin yenilenmesini sağlar

 

 

İğde içerisindeki lifli gıdaya herhangi bir alerjiniz yoksa çok büyük bir zararı bulunmaz. Glikoz ve fruktoz da bulundurduğu için diyabet hastalarının günde 10 adetten fazla miktarda tüketmemesi önerilmektedir. Bunun yanı sıra fazla tüketildiğinde kabızlığa yol açma durumu vardır. Bu nedenle meyvesini tükettikten sonra su içmenizde fayda vardır. Herhangi bir kronik rahatsızlığınız var ise doktorunuza danışmadan tüketmeyiniz.

Alıntı
Topic starter Gönderildi : 23 Temmuz 2021 1:25 pm
HHSenturk beğenme
HHSenturk
(@hhsenturk)
Üye Admin

Paylaşım için teşekkürler

CevapAlıntı
Gönderildi : 28 Temmuz 2021 1:46 pm
Sıla Keşci beğenme
Paylaş:
error: Kopyalama Engellendi.